ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΟΥ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ - GREEK FOOD AND PASTRY - ΓΛΥΚΑ www.tsoukali.gr ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΡΘΡΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ


ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΟΥ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

To άρθρο αυτό διαβάστηκε 2113 φορές.Θαυμάζεις τους επαγγελματίες μάγειρες πώς τα καταφέρνουν όλα στο τσάκα – τσάκα στην κουζίνα τους; Έχεις παρατηρήσει ότι οι επαγγελματικές κουζίνες είναι στο 99% μικρότερες από τη δική σου κουζίνα; Ακόμα και αν είναι μεγαλύτερες σε εμβαδόν, αντιστοιχούν πολύ λιγότερα τετραγωνικά μέτρα ανά μάγειρα από ό,τι στην σπιτική κουζίνα. Εννοώ ότι στην κουζίνα του σπιτιού που είναι ας πούμε 9 τ.μ. (2,5μ επί 3,5μ) αντιστοιχούν 9 τ.μ. ανά άτομο. Σε μια επαγγελματική κουζίνα 20τ.μ. (4μ επί 5μ) δουλεύουν πάνω από 5 άτομα, δηλαδή το πολύ 4 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο.

Και όμως τα καταφέρνουν. Πως;

 

Ας δούμε πως.

Πρώτα από όλα σκέψου ως επαγγελματίας. Σε μια επαγγελματική κουζίνα δεν υπάρχει τίποτα άχρηστο. Τι είναι όμως άχρηστο;

1. Ό,τι δεν το έχεις χρησιμοποιήσει για πάνω από 14 μήνες ΠΕΤΑ ΤΟ. Χάρισέ το σε μια φίλη σε συγγενή, πάντως διώξτο από την κουζίνα. Κάτι βλακείες τζίκιλε μίγκιλε που κάνουν μία εξειδικευμένη δουλειά που τα χρησιμοποιήσες μόνο τη μέρα που τα αγόρασες και ποτέ άλλοτε, σούταρέ τα. Αν δεν τα χρησιμοποίησες για πάνω από 13 με 14 μήνες, είναι για πέταμα. Εμπιστέψου με. Θα αδειάσει ο χώρος.

Ένας επαγγελματίας δεν χρησιμοποιεί ελαττωματικά προϊόντα, επειδή πάει πίσω η δουλειά και υπάρχει κίνδυνος επαγγέλματος.

2. Πέτα τα ραγισμένα πιάτα και τις κατσαρόλες και τα τηγάνια με χαλασμένο χερούλι. Πάρτο απόφαση. Αφού δεν βρήκες ανταλλακτικό τόσους μήνες, δεν πρόκειται να βρεις ποτέ. Άντε αγόρασε καινούριο και πέτα το παλιό.

Ο επαγγελματίας έχει τα πάντα μπροστά του. Δεν βλέπεις ποτέ σε επαγγελματική κουζίνα να ανοίγουν συρτάρια.

3. Πάρε έναν μαγνήτη τοίχου για τα μαχαίρια. Πάρε μεγάλες θήκες πάνω στον πάγκο και τοποθέτησε όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιείς πιο συχνά. Αν σε βολεύει η διαρρύθμιση, βάλε γαντζάκια και κρέμασέ τα. Πρόσεχε όμως, όχι τα όμορφα αλλά τα χρήσιμα.

Ο επαγγελματίας δεν έχει κουκουρούκου αποθήκη. Έχει τις πατάτες σε ένα σημείο, τα αλεύρια σε άλλο και τα λάδια σε τρίτο.

4. Φτιάξε τα ράφια σου και τα συρτάρια σου έτσι ώστε να περιέχουν ένα είδος μόνο. Στο ένα αλεύρια, στο άλλο καρυκεύματα και λοιπά.

Ο επαγγελματίας έχει πάντα καθαρό πάγκο για 2 βασικούς λόγους: 1) δεν πετάει τίποτα και 2) έχει παντού σκουπιδοτενεκέδες.

5. Έχε το χώρο σου καθαρό. Με το που θα κόψεις τη ντομάτα και τα λαχανικά πέτα αμέσως τα απορρίμματα και βάλε το μαχαίρι στο πλυντήριο πιάτων. Έτσι έχεις πάντα χώρο στον πάγκο για να αποθέσεις το ταψί ή την κατσαρόλα.Copyright 2005-2018 tsoukali.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ! Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή και μετάδοση έστω και μίας σελίδας του παρόντος site, κατά παράφραση ή διασκευή με οποιονδήποτε τρόπο (Ν 2121/93 άρθ. 51).

Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, sites κ.λπ. (άρθ. 18). Οι παραβάτες διώκονται (άρθ. 13) και τους επιβάλλονται κατάσχεση, αστικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο (άρθ. 64-66).