ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ - Ευέλικτη συνταγή. Μπορείτε να μειώσετε τα αυγά, να αφαιρέσετε αρωματικά. Θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς - ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ - GREEK FOOD AND PASTRY - ΓΛΥΚΑ www.tsoukali.gr ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΡΘΡΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Ευέλικτη συνταγή. Μπορείτε να μειώσετε τα αυγά, να αφαιρέσετε αρωματικά. Θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς

Ανήκει στην κατηγορία:
ΕΝΑ ΓΛΥΚΑΚΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

Η συνταγή αυτή
διαβάστηκε: 13510 φορές
εκτυπώθηκε: 321 φορές


Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 αβγά (αν σας "μυρίζουν" τα αυγά κάντε τα 5 ή 4 και αν είστε τολμηροί: 4 ή 3 όμως για κάθε αυγό που αφαιρείτε από τη συνταγή θα προσθέτετε 35 γραμμάρια χλιαρό γάλα)
250 γρ. χλιαρό νερό
130 γρ. χλιαρό γάλα
200 γρ. βούτυρο (για διαίτης: 150 γραμμάρια)
1½ φλιτζάνι ζάχαρη (για πολύ γλυκό:2, για διαίτης: 1. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν θέλετε να πετύχετε ωραία καφέ κρούστα τότε μην μειώσετε τη ζάχαρη σε λιγότερο από 1,5 με 2 φλιτζάνια. Όση περισσότερη ζάχαρη, τόσο πιο σκούρα κρούστα)
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού μαστίχα (τριμμένη σε σκόνη)
½ κουταλάκι του γλυκού κακουλέ (προαιρετικά)
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι.
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (χρειάζεται, μην το αφαιρέσετε)

Επίσης:
2 κρόκους αβγών για το άλειμμα
σουσάμι (προαιρετικά - εμένα δεν μου αρέσει στο τσουρέκι)
φιλέ αμυγδάλου
1 κόκκινο αβγό
 
Πώς το φτιάχνουμε:
Ετοιμάζουμε χλιαρό νερό. Προσοχή! Όχι καυτό. το καυτό νερό θα σκοτώσει τους μύκητες της μαγιάς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά με το χλιαρό νερό και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Προσοχή! Όχι σε κρύο μέρος, σε ρεύμα αέρα κ.λπ.
Κάπου ζεστά - όχι, όμως, σε φούρνο. Στο εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε (είπαμε, χλιαρό) το γάλα και λιώνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε το βούτυρο, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ.
Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε σιγά - σιγά τα αβγά, το χλιαρό γάλα, τη μαστίχα, το κακουλέ, τη μαστίχα και τέλος το μίγμα της μαγιάς που κάναμε στην αρχή.
Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι λίγο - λίγο.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή, ούτε ρευστή ούτε σφικτή.
Αν δείτε ότι έχει σφίξει πολύ προσθέστε λίγο γάλα.
Αν την δείτε πολύ νερουλή προσθέστε αλεύρι.
Συνεχίστε το ζύμωμα για 10 λεπτά.
ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΚΟΙΝΙΑ; Χτυπήστε τη ζύμη 20 λεπτά στο αργό,  30 λεπτά στο γρήγορο και 10 λεπτά στο αργό. Προσοχή στο μίξερ. Αν δεν είναι καλή ποιότητα μπορεί να καεί. Αυτό, όμως, είναι το κόλπο για να κάνετε τσουρέκι με τη ζύμη να είναι σαν σκοινιά.

Αν το μπολ του μίξερ είναι μικρό βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγαλύτερο, το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας (ή με μία ελαστική μεμβράνη και μια πεσέτα κουζίνας) σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου. Στην ουσία πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο.
 
Πώς γίνεται η κοτσίδα:
Βγάζουμε τη ζύμη πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια.
Φοράμε σκουφάκι (για τις τρίχες) και γάντια λατέξ. Ρίχνουμε δυο σταγόνες λάδι (σπορέλαιο) στις παλάμες και πασαλειφούμε τα χέρια μας έτσι ώστε να λαδώσουν τα γάντια.
Με ένα επίσης λαδωμένο (σπορέλαιο) μαχαίρι κόβουμε και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
Αν η ζύμη βγήκε περισσότερη από ό,τι θέλαμε ή είχαμε στο νου μας τότε κόβουμε και αυτά τα κομμάτια και έτσι έχουμε τέσσερις μπάλες ζύμη (θα φτιάξουμε δύο κοτσίδες).
Με τα χέρια μας μακραίνουμε τις δύο μπάλες στο ίδιο μήκος (όπως κάναμε μικροί με τις πλαστελίνες).
Ενώνουμε μέσα στο ταψί τις δύο άκρες και σχηματίζουμε την πλεξούδα.
Εκεί που θέλουμε να βάλουμε το κόκκινο αυγό πιέζουμε με το δάκτυλο στην ένωση των δύο κοτσίδων.
Δημιουργούμε μία "τρύπα" στο πάχος του δακτύλου μας.
Μετά τοποθετούμε, πιέζοντας, το κόκκινο αυγό. Αφού τελειώσουμε σκεπάζουμε το ταψί πάλι με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί (πάλι να διπλασιαστεί σε όγκο) σε ζεστό χώρο (όχι πάνω σε καλοριφέρ αλλά σε ζεστό δωμάτιο 24 βαθμών κελσίου ή παραπάνω).
Θα πάρει μία ώρα το πολύ.
 
Πώς το ψήνουμε;
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Αλείφουμε την κοτσίδα με τον κρόκο του αυγού (με πινέλο) και πάνω στον κρόκο κολλάμε το φιλέ αμυγδάλου.
Μόλις φτάσει ο φούρνος στην επιθυμητή θερμοκρασία (στους 180) βάζουμε μέσα το ταψί με το τσουρέκι (ή τα τσουρέκια, αν κάναμε δυο πλεξούδες).
Το ψήσιμο θα πάρει 45 περίπου λεπτά.
Καλού κακού, όμως, το ελέγχουμε στα 35 λεπτά καθώς ο χρόνος εξαρτάται και από το φούρνο μας.
 


ΠΙΤΣΑ ΣΠΕΤΣΟΦΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ
ΑΝΑΠΟΔΟ, ΠΑΓΩΜΕΝΟ CHEΕSE CAKE ΠΑΣΤΕΛΙ